Βιογραφικό χοροδιδασκάλου και Ιδρυτή,
Μάρκου Α. Κοκολάκη
Μάρκος Α. Κοκολάκης
Ο Μάρκος Α. Κοκολάκης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1983 στο Ρέθυμνο με καταγωγή από τα Φραντζεσκιανά Μετόχια και το Γαράζο Μυλοποτάμου. Έζησε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στον Νομό Ρεθύμνης. Κρητικός, όχι μόνο στην καταγωγή και τη γενιά, αλλά και στη σκέψη και το συναίσθημα.
Συνέχισε τη διδασκαλία παραδοσιακών κρητικών χορών, την οποία είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν σε διάφορα μέρη του Νομού Ρεθύμνης (Γαράζο, Ελεύθερνα, Σπήλι, Αγία Γαλήνη, Γωνιά, Καλονύχτη, Γερακάρι). Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το πάθος του για τον χορό και την κρητική παράδοση, αλλά και η επιμονή του, σε συνδυασμό με τη συνεχή και σκληρή προσπάθειά του, τον καταξίωσαν ως έναν από τους πιο δραστήριους και αξιόλογους χοροδιδασκάλους του Ρεθύμνου και το πιστοποιούν αυτό οι εκατοντάδες μαθητές του, οι οποίοι έμαθαν να χορεύουν στο πλευρό του.
Τα πρώτα ζάλα - Χορευτική πείρα:
Σε ηλικία μόλις 5 ετών, ο Μάρκος εγκατέλειψε το βάδισμα για χάριν του χορού, ξεκινώντας τα πρώτα του μαθήματα στον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ», με δάσκαλό του, τον Νικόλαο Α. Μανδακάκη. Γρήγορα άρχισε να ξεχωρίζει και γι’ αυτό έλαβε μέρος σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού Ρεθύμνης. Δάσκαλος του υπήρξε επίσης κι ο Εμμανουήλ Βαγιωνάκης, από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ». Εκεί είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος σε αρκετές χορευτικές, θεατρικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου. Έκτοτε χόρευε στο πλευρό πολλών μουσικοχορευτικών συλλόγων όπως το ΑΡΚΑΔΙ, ΟΜΙΛΟΣ ΒΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΕΡΩΦΙΛΗ. Έλαβε μέρος σε φεστιβάλ χορού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, καθώς και σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία του. Μετά από ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις, ως ιχνηλάτης και κοινωνός σε τόσα δρώμενα του τόπου μας, ήταν πλέον έτοιμος να περάσει στο επόμενο βήμα: τη διδασκαλία των χορών και του «τρόπου» που κι ο ίδιος είχε διδαχτεί και ανακαλύψει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πείρα Χοροδιδασκαλίας:
Κάθε χοροδιδάσκαλος, όπως και κάθε χορευτής, δημιουργεί ένα δικό του ιδιαίτερο χορευτικό ύφος, το οποίο τον χαρακτηρίζει και τον ξεχωρίζει. Τόσο η καταγωγή όσο και τα βιώματα του Μάρκου Κοκολάκη, ως χοροδιδασκάλου, από τις παραπάνω διαφορετικές επαρχίες του Ρεθύμνου, συνέβαλαν ώστε να διαμορφώσει το δικό του χαρακτηριστικό ύφος στον χορό του. Οι διάφορες παραλλαγές και οι τοπικές ιδιομορφίες του χορού σ’ αυτές τις επαρχίες, αλλά ακόμα και ο τρόπος απόδοσης των χορών από τους τοπικούς χορευτές, ενσωματώθηκαν αρμονικά, για να δημιουργηθεί η ιδιαίτερη χορευτική έκφραση του Μάρκου Κοκολάκη. Καταλυτικής σημασίας ήταν φυσικά και η επαφή του με πολλούς και διαφορετικούς χοροδιδασκάλους και χορευτές, από διάφορα μέρη της Κρήτης, ο καθένας απ’ τους οποίους είχε τη δικιά του επιρροή.
Έχοντας πλέον διαμορφώσει τη χορευτική του ταυτότητα, ξεκίνησε το 2002 τη χοροδιδασκαλία στο Γαράζο και την Ελεύθερνα Μυλοποτάμου. Σταθμός, όμως, στην πορεία του υπήρξε ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ερωφίλη, στο πλευρό των καταξιωμένων χορευτών και χοροδιδασκάλων, Γιάννη και Πόπης Κρυοβρυσανάκη. Από το 2005 έως και το 2016 υπήρξε χοροδιδάσκαλος του συγκεκριμένου Συλλόγου, έχοντας διδάξει σε πολλά τμήματα κι έχοντας μαθητές όλων των ηλικιών.
Έχοντας ως παρακαταθήκη εμπειρία που μετράει 14 χρόνια, από το 2002 ο Μάρκος Κοκολάκης έκανε το επόμενο μεγάλο και το πιο καθοριστικό βήμα της πορείας του, δημιουργώντας το δικό του Εργαστήριο, σηκώνοντας στις πλάτες του το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης.
Στόχος και όραμα:
Τα «Πυρρίχια Δρώμενα» ήρθαν ως φυσική εξέλιξη όλης αυτής της πολυετούς πορείας και των συσσωρευμένων εμπειριών πάνω στα χορευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης. Είναι το καταστάλαγμα και η ωρίμασή τους. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου, όλη αυτή η κληρονομημένη γνώση και εμπειρία να μεταγγιστεί στις νέες γενιές, με τον ίδιο σεβασμό και το ίδιο αίσθημα χρέους που την παραλάβαμε.
Δημιουργός της εταιρικής ταυτότητας η αρχαιολόγος και πολιτισμολόγος Ευθυμία Γ. Μωραϊτάκη.
Βασικός στόχος αλλά και όραμα του ιδρυτή των «Πυρρίχιων Δρώμενων» δεν είναι η στείρα αναπαραγωγή της παράδοσης, αλλά η κατά το δυνατόν αναβίωσή της. Πρώτα μέσα από την ιστορική συνείδηση και στη συνέχεια με μια προσέγγιση βιωματική.. Συγχρόνως με την εκμάθηση χορών ή μουσικών οργάνων και των όποιων άλλων δραστηριοτήτων, σκοπός μας είναι η καλλιέργεια αξιών που πλέον έχουν χαθεί και προκύπτουν από ερωτήματα του τύπου : Tί σημαίνει να είμαι Έλληνας, Κρητικός. Τι σημαίνει να χορεύω κρητικούς χορούς. Τι σημαίνει το κοινωνείν αληθεύειν. Και κυρίως να καταλάβουν οι νέοι, ότι ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης, ήταν μια περιπέτεια ελευθερίας.
Για να γίνει η παράδοση βίωμα και το βίωμα παράδοση…